Blog

Veilig mailen én bestanden delen in Microsoft 365?

Veilig mailen én bestanden delen in Microsoft 365?

Tags:

Willem
Veilig mailen en bestanden delen

Waarom Bastion 365 & Microsoft 365 voor elkaar – en voor u – gemaakt zijn

Met Microsoft 365 en Azure is de Amerikaanse softwaregigant al jarenlang een vaste en solide keuze voor tal van Nederlandse IT-afdelingen in zorg, overheid en juridische sectoren. Dat is terecht – alleen heeft het wel een probleem: qua privacyregels en beveiligingsinstellingen komt het in de basis niet aan onze hogere Europese standaarden tegemoet. Daarvoor moet er gekeken worden naar een oplossing als Bastion 365 om Microsoft 365 optimaal aan te vullen.

Wat zijn die hogere Europese standaarden en waarom zorgt het voor extra werk?

Dan hebben we het bijvoorbeeld over NTA 7516, NEN 7510, NEN 7512 en de welbekende AVG. IT-professionals weten dat ze hier – afhankelijk van hun sector – gewoon aan moeten voldoen. Het ding is alleen dat het nogal bewerkelijk is om Microsoft 365 aan te vullen met de juiste aanvullende software, alles installeren én up-to-date te houden. Dat kan variëren van individuele plug-ins tot speciale software op werkplekken. 

Tel daar bovenop dat er niet altijd ondersteuning is voor alle e-mailprogramma’s, devices of Outlook Web Access. Iets wat intern weer voor allerlei problemen kan zorgen. Dan hebben we het nog niet eens over verloren tijd aan eventuele aanvullende trainingen voor de collega’s zodat ze er veilig mee blijven werken. 

Tot slot is daar de vraag waar alles opgeslagen wordt en het gevaar voor vendor lock-in. Dat laatste zorgt voor minder flexibiliteit qua toekomstige keuzes binnen de stack.

Wat een ideale oplossing zou zijn voor dit probleem?

Dat zou één makkelijk te installeren applicatie zijn zonder plug-ins of vendor lock-in, die als een soort diep geïntegreerde schil bovenop Microsoft 365 ligt. Zo kan het Microsoft 365 aanvullen waar nodig en optimaal profiteren van de krachtige, al aanwezige features en opslagmogelijkheden. Dat scheelt enorm veel tijd en werk omdat zowel installatie als onderhoud veel eenvoudiger zijn. Om maar te zwijgen over veel minder interne training.

Bastion 365 is die oplossing

Het is heel eenvoudig te installeren, onderhouden en gebruiken. Hoe eenvoudig en snel? Nou, binnen één remote sessie draait alles. Voor de installatie hoeft de beheerder alleen maar een PowerShell-script uit te voeren binnen Microsoft 365 en de benodigde Microsoft-machtigingen te verlenen op de Microsoft Graph API. 

Het is veilig én gebruiksvriendelijk

Natuurlijk ondersteunt Bastion 365 alle e-mailprogramma’s, devices én Outlook Web Access. Verder integreert het met Microsoft 365 gebruikersbeheer: zowel Active Directory als Single Sign On (SSO). Dat scheelt dubbel gebruikersbeheer, dubbel inloggen of aparte multi-factor authenticatie. Kortom, uw collega’s loggen in zoals ze gewend zijn én uw organisatie voldoet aan de laatste standaarden.

Nog een mooie integratie is dat Bastion 365 en Microsoft Exchange Online de beveiligde Microsoft mailflow connectoren gebruiken voor het routeren van inkomende en uitgaande berichten. Dat is heel veilig en maakt dat het heel eenvoudig binnen Microsoft 365 te beheren is. 

Ook over de opslag en vindbaarheid is goed nagedacht

Bastion 365 slaat berichten op in Microsoft Exchange Online. Dat maakt dat ze altijd beschikbaar, doorzoekbaar en toegankelijk zijn op elk device, waar ze ook zijn. Berichten en bestanden zijn overigens ook op te slaan in de eigen Microsoft Storage. 

Om het overzicht te behouden is het hergebruik van bestaande Microsoft-labels mogelijk. Ook al zijn er al labels aan berichten gegeven via Purview/DLP, dan kunnen deze gewoon worden gebruikt in Bastion 365. Bovendien zijn er ook nog extra labelopties mogelijk voor nog betere organisatie van de inbox door de gebruiker.

En van vendor lock-in is geen sprake

Als u het niet meer wilt gebruiken, dan zet u Bastion 365 gewoon uit.  Alle e-mails en bestanden blijven in Outlook en Microsoft Storage staan waar ze staan. Wel zo flexibel.

Benieuwd of Bastion 365 voor uw organisatie werkt?

Neem contact op voor een demo om te zien hoe eenvoudig Bastion 365 te implementeren en onderhouden is.

Meer blogs

5 minuten

Pluginloos veilig mailen uitkomst voor advocatuur en zorg

5 minuten

Samenwerking tussen Bastion 365 en MainPort: Veilig Mailen in Microsoft 365, Naadloos Geïmplementeerd

5 minuten

Gemeente Katwijk vindt cybersecurity specialist in Cloud Life, met ondersteuning van Bastion 365 voor veilig mailen en delen